
Direct regelen:
Woningruil
Woningruil
Het kan voorkomen dat u op zoek bent naar een andere woning, maar dat u nog niet lang genoeg bent ingeschreven. Het ruilen van een woning kan dan een oplossing zijn. De "ruilwoning" mag in een andere gemeente staan en degene met wie u ruilt mag huurder zijn van een andere woningcorporatie. Met drie of meer partijen is ruilen niet mogelijk. Beide woningen en huurders moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. En beide verhuurders moeten de ruil goedkeuren.
Wilt u snel een woning vinden die beter aansluit bij uw woonwensen? Dan kan woningruil voor u de oplossing zijn. Hoe gaat woningruil in zijn werk, wat zijn de voordelen en waar moet u rekening mee houden? U leest het onderaan deze pagina bij de veelgestelde vragen.
Voorwaarden woningruil
- U moet in de andere woning gaan wonen.
- Degene met wie u wilt ruilen moet de hoofdbewoner zijn van de ruilwoning.
- Er mag geen huurachterstand zijn.
- Ruilen met drie partijen is niet mogelijk.
- Ruilen kan alleen binnen de sociale huursector. Ruilen met een vrije sectorwoning of koopwoning is dus niet mogelijk.
- Beide huurders moeten elkaars woning bezocht hebben.
- De nieuwe huurder mag de afgelopen twee jaar geen overlast hebben veroorzaakt bij zijn oude woning.
- De woning die u achterlaat moet technisch in orde zijn.
- De huurprijs kan bij een woningruil door de woningcorporatie worden aangepast. Het inkomen van de nieuwe huurder moet passen bij deze huurprijs.
- De samenstelling van het gezin moet passen bij de nieuwe woning.
- Beide verhuurders moeten schriftelijk toestemming geven voor de ruil.
- U kunt pas ruilen nadat u één jaar in uw huidige woning heeft gewoond.
- Pas één jaar na de woningruil kunt u de huur opzeggen.
- U moet, als dat van toepassing is, in aanmerking komen voor een huisvestingsvergunning.
Let op: sommige woningen zijn uitgesloten voor woningruil. Bijvoorbeeld woningen die verkocht worden, bestemd zijn voor een specifieke doelgroep of op termijn in aanmerking komen voor sloop of renovatie.
Deel deze pagina
Veel gestelde vragen
Woningruil begint op www.ruilmijnwoning.nl . Op dit platform vindt u een overzicht van woningen die huurders te ruil aanbieden. Het is een soort ‘etalage’ waarin woningen worden geadverteerd. Leuk en interessant om door te kijken voordat u het avontuur aangaat.
Een persoonlijk account aanmaken
Wordt u steeds enthousiaster en ziet u misschien al één of meer woningen die u aanspreken? Dan kan uw zoektocht naar uw ideale woning beginnen. U doet dat door een persoonlijk account aan te maken, want zonder account kunt u geen woning aanbieden en niet reageren op beschikbare woningen. Een account aanmaken is gratis en simpel.
Hoe bied ik mijn woning te ruil aan?
Als u een account heeft aangemaakt, kunt u inloggen en uw woning te ruil aanbieden. Dat doet u door iets over uw woning te vertellen en foto’s te plaatsen. U maakt een aantal foto’s van uw woning en deze kunt u uploaden via uw account. Uiteraard maakt u meerdere foto’s van de woning inclusief de tuin of het balkon. Want hoe meer uw advertentie andere huurders aanspreekt, hoe groter de kans is dat u reacties ontvangt. Een gedeelte van de informatie over uw woning is al ingevuld door uw verhuurder.
Hoe vervolg ik mijn zoektocht?
Als u bent ingelogd kunt u de volledige advertenties van andere ruilkandidaten op uw gemak bekijken. Het bijzondere is dat het systeem, vanwege uw zoekprofiel, ‘weet’ waarnaar u op zoek bent. U ziet dus meteen in hoeverre een woning voldoet aan uw woonwensen.
In welk gebied kan ik ruilen?
Via ruilmijnwoning.nl kunt u van woning ruilen met een huurder in uw eigen woonplaats, regio of in andere delen van het land. Het is maar wat uw voorkeur heeft.
Wat doe ik als een woning me aanspreekt?
Als een woning u aanspreekt, kunt u deze ‘liken’. De aanbieder van de woning ziet dat en zal uw woning gaan bekijken. Geeft de andere huurder uw woning ook een like? Dan kunt u een afspraak maken om elkaars woning te bezichtigen. Dan krijgt u beiden een nog betere indruk van de woning en woonomgeving.
We hebben een match! Hoe verder?
Bent u beiden nog steeds enthousiast? Dan is er een match en kan de aanvraag tot woningruil worden voorbereid door het compleet maken van het ruilacceptatie dossier. Het dossier wordt beoordeeld op volledigheid. Als het in orde is, wordt het dossier doorgezet naar de betrokken corporatie(s). De woningcorporatie beoordeelt uiteindelijk de definitieve aanvraag en zal een woninginspectie uitvoeren. Voldoen beide partijen aan de voorwaarden van de verhuurder(s), dan kan de woningruil in gang worden gezet.
Bij woningruil past de corporatie de huurprijs van haar woning aan naar de streefhuur van dat moment. Dit kan betekenen dat de huidige huurprijs van de woning omhooggaat.
Als beide verhuurders het eens zijn met de ruil, worden er twee nieuwe huurovereenkomsten gemaakt. Dit betekent dat u veranderingen die de huidige huurder in de woning heeft aangebracht accepteert. Het is ook mogelijk dat u met uw ruilpartner afspraken maakt over het overnemen van goederen.
De contractduur is minimaal 1 jaar.
Nee, woningruil kost u niets.