Direct regelen:
Houd uw woning koel tijdens warme zomerdagen
Tijdens warme zomerdagen is het wel zo prettig als het in uw woning niet te warm wordt. Hoe zorgt u ervoor dat uw woning koel blijft?
Wij geven u graag enkele tips.
1. Sluit overdag de ramen en buitendeuren
U houdt de warmte overdag zo veel mogelijk buiten als u overdag de ramen en buitendeuren dichthoudt. Let er wel op dat u goed blijft ventileren voor gezonde lucht in uw huis, ook als de ramen en buitendeuren gesloten zijn. Vieze lucht moet het huis uit en schone lucht moet naar binnen kunnen komen. Dat kan bijvoorbeeld via roosters of door de mechanische ventilatie of balansventilatie op de juiste manier te gebruiken. Over mechanische ventilatie en balansventilatie leest u meer bij tip 6.
Als het buiten later op de avond, ’s nachts en vroeg in de ochtend weer koeler is, zet dan de ramen en buitendeuren juist open zodat het lekker doorwaait en afkoelt.
2. Doe zonwering in uw huis omlaag en sluit de gordijnen aan de kant waar de zon schijnt
U kunt bijvoorbeeld gordijnen, lamellen of rolgordijnen gebruiken als zonwering in uw huis. Advies is om deze overdag te sluiten of omlaag te doen. Zo worden onderdelen in uw woning, zoals uw meubels en muren, minder snel opgewarmd omdat de zon er niet direct op schijnt. Daarbij geldt ook dat wit minder snel warm wordt dan zwart of een donkere kleur.
3. Zonwering aan de buitenzijde van uw woning
Zonwering aan de buitenkant werkt natuurlijk nog beter. U kunt dan denken aan screens, zonneschermen of markiezen die u aan de buitenkant van de woning bevestigt. Deze kosten en onderhoud zijn voor uzelf. In sommige gevallen is toestemming van ons of de VvE (indien uw woning daar deel van uitmaakt) nodig om deze te bevestigen. Twijfelt u of dat voor uw woning het geval is, dan kunt u ons altijd om advies vragen.
Let er wel op dat u de zonwering niet op het kozijn zelf bevestigt, maar op de buitenmuren, want anders beschadigt u het kozijn.
Zonwering aan de buitenzijde van uw woning is vaak prijzig. Een goed alternatief is een schaduwdoek. Dit is tegenwoordig al voor enkele tientjes verkrijgbaar bij onder andere de bouwmarkt. Een andere optie is een parasol zo plaatsen dat de zon niet op de ramen schijnt of een groot laken ophangen aan de buitenzijde van uw raam.
4. Voordeel van een goed geïsoleerd huis
Met goede isolatie van het dak, de buitenmuren en isolatieglas, houdt u de warmte ook buiten. Alle woningen van ons hebben al isolatieglas en spouwmuurisolatie. Heeft u hier vragen over, neem dan gerust contact met ons op.
Buitenzonwering en goede isolatie zorgen samen voor 80 procent minder kans op oververhitting in de zomer
5. Zorg voor meer groen om uw woning
Tegels en verharding houden hitte vast, terwijl planten, struiken en gras juist zorgen voor verkoeling als het heet is en ook voor minder wateroverlast in natte periodes. Advies is daarom om alleen tegels of verharding aan te brengen op plekken waar u loopt.
Verder is het ook mogelijk om planten tegen de gevel te plaatsen. Doe dat dan bijvoorbeeld via een klimrek. Pas wel op met klimop, want dat kan het voeg- en metselwerk beschadigen.
6. Gebruik de mechanische ventilatie of balansventilatie op de juiste manier
Als uw huis mechanische ventilatie of balansventilatie heeft, kunt u dit gebruiken om uw huis koeler te houden. De roosters van mechanische ventilatie kunt u overdag dichtdoen aan de zonkant en aan de schaduwkant juist open. Zo haalt u minder warme lucht in huis. ’s Nachts kunt u de roosters openzetten en de mechanische ventilatie in de hoogste stand zetten. Balansventilatie met warmteterugwinning heeft vaak een zogenoemde bypass. In de gebruikershandleiding kunt u nalezen hoe de bypass werkt.
7. Gebruik een ventilator
Als het echt warm wordt, kan een ventilator voor verkoeling zorgen. Dit is een milieuvriendelijkere keuze dan een airconditioner. Airco’s verbruiken bovendien veel stroom en dat zorgt voor een hogere energierekening. Plaats de ventilator ofwel richting een deur of raamopening om de warme lucht naar buiten te blazen, ofwel bij een open raam om koelere lucht naar binnen te blazen. Afhankelijk waar de lucht koeler is binnen of buiten.
Nog een tip: zet een fles met bevroren water voor een ventilator. Hiervan wordt de lucht koeler. Zet de fles wel even in een bakje zodat u geen plas water krijgt als gevolg van condens als het water ontdooit.